Loyaliteitsprogramma’s; de sleutel tot succes

Wil jij structureel nieuwe klanten aantrekken en een hogere omzet behalen? Ontdek in deze blog hoe een loyaliteitsprogramma dit voor je realiseert en hoe je tegelijkertijd ambassadeurs voor je merk werft. 

Een loyaliteitsprogramma zorgt voor directe klantenbinding, een betekenisvolle relatie met je klant en een hogere omzet. Het is daarnaast steeds moeilijker om data te verzamelen en met je klant te communiceren. Een loyaliteitsprogramma zorgt naast extra aankopen en interactie, voor een schat aan klantinformatie en voor andere waardevolle content. Een loyaliteitsprogramma zorgt gemiddeld voor 2-3 % extra omzet. Het beste loyaliteitsprogramma is een mix van softe en harde ‘spaar ”items, waarbij producten en diensten aangeboden worden, en waarin zowel dure als goedkope producten/diensten, eventueel met korting, worden aangeboden. Des te minder loyaliteitsprogramma’s in jouw branche aanwezig zijn, des te groter de impact van jouw programma is.


We bevinden ons in een tijd waarin prijs en gemak een steeds grotere rol gaan spelen. Een bedrijf zal daarom eerst geneigd zijn om zich te focussen op een kortlopend spaarprogramma met resultaat op korte termijn. Een loyaliteitsprogramma biedt juist veel voordelen op de langere termijn. De invulling van een programma is afhankelijk van het type product dat je verkoopt en de concurrentie op de markt. 

Het meest ingezette loyaliteitsprogramma van het moment is een permanent stand-alone programma, waarbij een onderneming zelf het programma opzet om te zorgen dat meer consumenten zich verbonden voelen met het bedrijf. Tevens blijf je top of mind bij jouw klanten. Er wordt daarnaast cross-sell en upsell gegenereerd en deelnemers hebben een hogere drempel om over te stappen naar een ander merk. Deze permanente loyaliteitsprogramma’s gaan vaak gepaard met een klantenkaart. Dit kan in de vorm van een fysieke klantenkaart of een digitale klantenpas (app). Het is belangrijk om van tevoren goed vast te stellen wat de behoefte is van de doelgroep die je wilt bereiken en je keuzes daarop te baseren. Bedrijven kunnen ook kiezen voor een combinatie van deze twee, waarbij beide aan elkaar gekoppeld worden door middel van een online registratie.


De afgelopen jaren is het aantal loyaliteitsprogramma’s enorm toegenomen, waarbij in de praktijk blijkt dat je met een langlopend programma betere resultaten behaald dan met spaarprogramma’s op de korte termijn. Met een langlopend programma bouw je een emotionele band met je klant, blijf je top of mind en behaal je een hogere omzet.Door het inzetten van verschillende klantenniveaus bied je jouw meest loyale klant de beste service. Dit systeem houdt in dat jij jouw klanten verdeelt in verschillende service niveaus, bijvoorbeeld; brons, zilver en goud. Op deze manier motiveer jij jouw klanten n meer om loyaal te blijven aan jouw merk en te willen stijgen in het service niveau. Let op: Gouden klanten verwachten en verdienen dan ook echt een betere service.

Daarnaast zullen loyale klanten gratis reclame maken voor je merk door met anderen over je merk te praten. Kortom op deze manier verander je je klanten in echte, loyale, merkambassadeurs.

Ben je na het lezen van onze blog geïnspireerd geraakt? En wil je meer weten over de mogelijkheden en de resultaten die je kunt bereiken met het inzetten van een loyaliteitsprogramma? Neem dan gerust contact met ons op! Wij denken graag met je mee over welke programma het meest effectief is voor jouw bedrijf of merk.

 

·       Dit artikel is mede tot stand gekomen door gebruikmaking van onderzoeken, artikelen en vakliteratuur van de Rijksuniverstiteit Groningen, het SRM en de Vrije Universiteit Amsterdam