Kleurenblind of Kleurenbewust?

Heb jij er al eens bij stilgestaan dat je ieder moment van de dag geconfronteerd wordt met verschillende kleuren om je heen? Of je nou op straat bent, tv-kijkt of op kantoor bent overal kom je kleuren tegen. Iedereen wordt beïnvloed door kleuren en legt onbewust associaties met bepaalde tinten. 

Uit onderzoek van Kissmetrics onder 900 respondenten noemt 85 procent  kleur als belangrijkste factor bij een aankoop. Het kiezen van de juiste kleur kan tot 80 procent meer merkherkenning leiden. Uitingen in kleur worden beter gelezen en de informatieoverdracht is 55 tot 78 procent sneller. De conclusie van dit onderzoek is dan ook dat kleur een grote rol speelt bij het koopgedrag van consumenten.
Waarom heeft kleur zoveel invloed op het koopgedrag van de consument? Kleuren roepen allerlei emoties en gevoelens op. De psychologische betekenis van kleuren is zelfs voor het grootste gedeelte universeel bepaald.  Zo worden mensen actiever van de kleur rood. Daarnaast wordt de kleur rood ook gezien als de verkoop kleur, vandaar dat er tijdens grote uitverkopen de kleur rood vaak wordt gebruikt. Het is een opvallende kleur en trekt makkelijk de aandacht van de consument.


Erno Hannink van Color Com heeft ruim 30.000 onderzoeken afgenomen over de betekenis van kleuren. Uit deze onderzoeksresultaten blijkt dat blauw veruit de favoriete kleur is. De kleur blauw staat voor betrouwbaarheid, oprechtheid, communicatie, effectiviteit en loyaliteit. Een goed voorbeeld is de website van Vicson, Wij hebben duidelijk gekozen voor de kleur blauw als basis kleur. De associaties van de kleur blauw sluit namelijk goed aan op de visie van Vicson: Betrouwbaarheid, loyaliteit en communicatie.

Als je een keuze maakt voor de basiskleur van een website of een product, is het goed om rekening te houden met de kleur voorkeuren van mensen. Uit het Colour Assignment onderzoek van Joe Hallock blijkt dat mannen en vrouwen andere kleurvoorkeuren hebben. Het opvallende is wel dat het uit het onderzoek blijkt dat de kleur blauw zowel bij mannen als vrouwen de meest populaire kleur is.  Wat ook opvallend is dat paars bij vrouwen erg populair is en bij mannen komt deze kleur het minst vaak voor.

Tevens heeft de University of Illinois  onderzoek gedaan naar de favoriete tinten van zowel mannen als vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen de voorkeur geven aan felle kleuren, terwijl vrouwen zachtere kleuren mooier vinden, zoals te zien is in de onderstaande afbeelding.



Kortom de kleurkeuze is van groot belang bij de lancering van je merk, website of product. Het is dan ook erg belangrijk dat je stil staat bij wat jij als bedrijf of merk wil uitstralen en welk kleurenpalet hierbij aansluit. Kies voor complementaire kleuren en houdt rekening met je doelgroep. Vergeet niet om rekening te houden met de man-vrouw verhoudingen in je doelgroep. Hulp nodig bij de kleurkeuze van jouw website, logo en of product? Gotcha kijkt graag samen met jou naar het beste kleurenpalet voor jou.